Datum registrace: 25. 11. 2013
Hanka Malkova
Sebekoučink
Zahájení: 21.10.2024
Ukončení: 18.11.2024
Cíl: Žít zdravě
Zaplacený cyklus je přístupný do 20. 11. 2024
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 6.00 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136831.30 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5696 h 21 min |
Přátelé
Počet přátel: 80
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
Jak se připojit ke skupině
Lektoři
Jak si přidat lektora
Hanka Malkova
Jak psát blog?Tipy a triky, jak ušetřit kalorie
19. 01. 2020
Pokud s hubnutím začínáte, určitě se vám naše tipy budou hodit. Pokud už jste zkušení a energetické hodnoty a složení potravin už máte v malíku, není na škodu si to občas připomenout a názorně ukázat :-)
-
Tučné maso nahraďte libovým
Když si místo vepřové krkovice dáte panenku nebo vepřovou pečeni, ušetříte 570 kJ!
vepřová krkovice (150 g) = 1400 kJ `
vepřová pečeně (150 g) = 830 kJ
Podobně nahraďte tučné hovězí libovějším zadním hovězím, kuřecí stehna či křídla prsy apod. Z kuřete či krůty odstraňte vždy kůži, která skrývá nejvíce tuku.
-
Tučné uzeniny vyměňte raději za libové maso, vejce nebo výrobky z luštěnin.
Když si místo klobásy dáte k večeři k pečivu 2 vejce, ušetříte 1450 kJ!
klobása čabajka (100 g) = 2100 kJ
vejce (2 ks) = 650 kJ
-
Tučné sýry můžete vyměnit za méně tučné (ideálně volte sýry s obsahem 20-30 % tuku v sušině).
Když 45% eidam nahradíte 20%, ušetříte 500 kJ!
Eidam 45 % (100 g) = 1450 kJ
Eidam 20 % (100 g) = 950 kJ
Pokud by vám 20% sýr nechutnal, zvolte 30%, i tak ušetříte poměrně dost energie (350 kJ).
Když si místo nivy dáte syrečky, ušetříte 860 kJ!
Niva (100 g) = 1400 kJ
Syrečky (100 g) = 540 kJ
-
Do každého jídla přidejte zeleninu (nahraďte zeleninou část přílohy)
Špagety carbonara = 3300 kJ
Těstoviny se zeleninou a tuňákem = 2000 kJ
Zelenina má nízkou energetickou hodnotu a jídlo tak energeticky „naředí“, i když celkovou velikost porce zachováte.
-
U příloh a pečiva si hlídejte velikost porce
Knedlíky běžná porce (160 g) = 1540 kJ
Knedlíky poloviční porce (80 g) = 770 kJ
U pečiva sledujte hmotnost, je rozdíl, jestli kus váží 50 nebo 120 g!
-
Místo smažení raději pečte v troubě (nebo ještě lépe vařte)
Když si hranolky upečete nasucho v troubě, ušetříte oproti smažené variantě 1120 kJ!
Smažené hranolky (150 g) = 1950 kJ
Pečené hranolky (150 g) = 830 kJ
Nejlepší a nejméně energetickou variantou jsou vařené brambory
Vařené brambory (150 g) = 500 kJ
V troubě se dají připravit například i karbanátky, řízky nebo jiné pokrmy, které jste zvyklí běžně smažit.
Recept na kuřecí nugety najdete zde
-
Do salátů si nepřidávejte příliš tučných přísad (slaninu, smažené maso, majonézové dresinky, smažené krutony apod.).
Zeleninový salát se smaženým masem a majonézovým dresinkem = 2500 kJ
Zeleninový salát s grilovaným masem a jogurtovým dresinkem = 850 kJ
-
Dorty vybírejte místo máslových ovocné s tvarohem.
máslový dort s krémem (150 g) = 2630 kJ
dort s ovocem a tvarohem (150 g) = 1400 kJ
-
S alkoholem opatrně!
Když si místo klasické 12 dáte nealkoholické pivo, ušetříte 520 kJ (a co potom, pokud těch piv zvládnete více)!
Pivo 12°(0,5 l) = 950 kJ
Birell (0,5 l) = 430 kJ
-
Také u potravin s vhodným nutričním složením si nezapomeňte hlídat množství.
Na velikosti záleží! Polovina malého avokáda může mít 35 g a 240 kJ, polovina velkého avokáda 85 g a 590 kJ a celé velké avokádo dokonce 170 g a 1170 kJ!
Není hrst jako hrst! Malá hrst ořechů má cca 15 g a 380 kJ, velká hrst 45 g a 1140 kJ!
Rada na závěr! Potraviny s méně vhodným složením, které však milujete, si nezakazujte. Ale zařaďte je do jídelníčku jen občas a v menším množství, než jste byli zvyklí.
Celá pizza (520 g) = 5300 kJ
Polovina pizzy (260 g) = 2650 kJ
Celá čokoládová kostka (175 g) = 3500 kJ
Čtvrtina čokoládové kostky (44 g) = 880 kJ
V počítání a šetření kalorií vám pomůže také program Sebekoučink!
Program můžete vyzkoušet na 3 dny zdarma. Zapište si do programu jídelníček a zjistěte, jak jste na tom!
A jak šetříte kalorie vy? Pochlubte se v komentářích! :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
I třeba to, že při pečení moučníků lze máslo nahradit alespoň z části smetanou, šlehačka je na trhu dobrá a má pouze 19 % tuků proti klasické 31 a více procentní, nemusíme si odpírat zahuštěné omáčky pokus je zahustíme, zeleninou, bramborami nebo luštěninou, máslo můžeme u pomazánek nahradit tvarohem - ale to víme. Jen se nad tím občas zamyslet a připomenou si to ...
Ale pobavila mě ta úvodní hláška. "Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu." Jasně, říká se "důvěřuj, ale prověřuj!, ale že by se už nedalo spolehnout ani na informace od jedné z kmenových oranizátorek STOBu? :-)
Myslím, že tahle hláška by se u blogů lidí, kteří v diskusích mají za jménem ikonku Stobklubu nebo lektora, objevovat nemusela, určitě by to šlo progrsmátorsky ošetřit.
Hanka Malkova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?